Türk kahvesinin birçok kahveden çok daha lezzetli olduğu, tartışılmaz bir gerçek. Çağlar boyunca aktarılan ve artık bir kültür haline gelen bu özel lezzetin aynı zamanda birçok faydası da vardır. Faydalarından bahsetmeden önce Türk kahvesi tarihi hakkında genel bir fikir sahibi olmaya ne dersiniz?
Türk kahvesi adını eski bir Türk pişirme tekniğinden alır. 16. yüzyılda geliştirilen bu pişirme tekniği ile birlikte kahvenin ünü de iyiden iyiye yayılmıştır. Yemen valisi Özdemir Paşa, görev başındayken içtiği kahvenin tadına hayran kalmış ve 1543 yılında Osmanlı hanedanının bu kendine has lezzeti öğrenmesi için kahve çekirdeklerini İstanbul'a götürmüştür. Yemen kahve çekirdekleri İstanbul'da testilerde ve fincanlarda kaynatıldığında ortaya asırları aşan eşsiz bir Türk kahvesi mitolojisi çıkmıştır.
Kahve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesinin ve çekirdeklerin Anadolu'da ve sarayda satışa sunulması, 1871 yılına kadar sürer. İlk olarak Kurukahveci Mehmet Efendi, Mısır Çarşısı'nın Eminönü çıkışında halen açık olan dükkânından hazır kahve satışına başlamıştır. Bu gelişmenin bir sonucu olarak, günümüzde hala hazır kuru kahve üretilmekte ve bunun sonucunda tüketim de hızla artmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Türk kahvesinin tüketildiği kahvehaneleri, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olan kafe kültürünün çıkış noktasıdır.
Hemen her gün tüketilen ve sohbetlerimize eşlik eden Türk kahvesi faydaları saymakla bitmez. Düzenli tüketildiği takdirde Türk usulü kahvemizin sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Sağlık açısından birçok faydası olan Türk kahvesini her gün iki fincan içerseniz kendinizi daha enerjik hissedecek, beyin aktiviteleriniz güçlenecek ve uyanık kalabileceksiniz. Ayrıca bu lezzet içecek olarak alınmasının yanı sıra kurabiye ve keklere tat vermek için kullanılabilir. Şekersiz alındığında kilo alımını ve mide rahatsızlıklarını önleyen Türk kahvesi, stres ve üzüntü ile ilgili sorunlara faydalıdır.Türk kahvesi, spor aktivitelerinden en az 30 dakika önce tüketilirse vücudun yağ yakmasına yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği kafein nedeniyle sinir sistemini etkiler, adrenalin hormonunu serbest bırakarak kalp ve dolaşım sistemini uyarır. Ayrıca kafeinin psikotrop etkisi vardır ve bu etki ile vücut tarafından hızla emilir.Alzheimer, parkinson ve depresyon gibi durumlar karşısında hafızayı güçlendirir. Zekayı geliştirir ve bu tür zihinsel sağlık sorunlarının olasılığını azaltır. Türk kahvesinin antioksidan içeriği astımı tedavi etmeye, bronşiyal tıkanıklıkları gidermeye ve solunum yolu iltihaplarını onarmaya yardımcı olur. Kahve yağlı karaciğerler için faydalıdır ve her gün bir fincan içerseniz iltihaplanmayı azaltır.
Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
“Türk kahvesi nedir?” sorusu kadar “Nasıl pişirilir?” sorusu da oldukça önemlidir. Aslında Türk kahvesinin yapımı oldukça kolay gibi gözükse de bazı püf noktalar atlandığı zaman istenen lezzete ulaşmak zor olabilmektedir. Bu yüzden Türk kahvesini pişirirken her bir aşamayı özenle gerçekleştirmek önemlidir.
Kahvenin kuru ve taze olduğundan emin olarak başlamalısınız. Kavanozun kapağını açtığınız anda, baştan çıkarıcı aroma tazeliğini fark etmenizi kolaylaştıracaktır. Eğer Türk kahvesine şeker katacaksanız her fazladan fincan için 2, orta şekerli yapacaksanız 1,5, az şekerli yapacaksanız 1 küp şeker kullanmalısınız. 1'e 1 ölçülerde yapılan kahve en lezzetli sonuca ulaştırır. Spesifik olarak kahve makinesini ya da cezveyi yapmayı planladığınız her fincan için 1 bardak su ve 1 çay kaşığı Türk kahvesi ile doldurun. Daha sonra ocağı en kısık haline çevirin, cezveyi koyun ve köpürene kadar bekleyin.
Köpük çıkar çıkmaz tüm fincanlara dağıtılmalıdır. Unutulmaması gereken en önemli püf nokta, Türk kahvesinin bol miktarda köpük içermesidir. Son adım, kalan kahveyi kaynatmaktır. Bunu yaparken köpüğün dağılmaması için kahveyi yavaş ve dikkatli bir şekilde fincanlara dökmelisiniz.
Basit görünse bile Türk kahvesi yaparken sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Tüm malzemelerinizin eksiksiz olduğundan emin olun. Kaliteli malzemeler kullanılarak kahvenizin lezzeti de artacaktır.
Hazırlama yöntemi Türk kahvesine özgü olarak belirlenir. Şu anda bile kahveyi doğru yapmak bir onur ve gurur kaynağı olarak görülmektedir. Anadolu geleneğinde kız istendiğinde hazırlanan kahvenin kalitesi gelin adayının ne kadar yetenekli olduğunu belirlerdi. Bu doğrultuda lezzetli bir Türk kahvesi yapmanın püf noktaları şu şekilde sıralanabilir:
Burada verilen püf noktaları dikkate alarak en lezzetli kahveleri hazırlayabilirsiniz. Adenya Hotel bu bağlamda misafirleri için en lezzetli Türk kahvelerini kafelerinde hazırlamakta ve en özenli şekilde sunmaktadır.
Türk kahvesinde en lezzetli sonuçlara ulaşmak için farklı pişirme teknikleri kullanılabilir. Bu yöntemlerden ilki soğuk su ile pişirmektir. Bu yöntemde kahvenin tadı suyun sıcaklığına bağlıdır. Su, oda sıcaklığının hemen altında bir sıcaklıkta olmalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak su kullanmaktan kaçınmak çok önemlidir. Kahvenin rengi, aroması ve tadı su seçiminden önemli ölçüde etkilenir.
Bir diğer pişirme yöntemi bakır kahvede pişirmedir. Bakır cezvede demlenen Türk kahvesinin, çelik cezvede demlenen kahveden daha lezzetli olduğuna inanılır.
En eski yöntemlerden bir tanesi ise kumda pişirme yöntemidir. Kahve fincanınızı veya cezvenizi kuma gömerek pişirirseniz lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Kumda pişirme yönteminde, ısı eşit olarak dağıtılır ve aynı zamanda kahvenizin tadını korur. Kumda kahve yapmak için özel kahve makineleri vardır ve kumun sıcaklığı bu makinelerin altındaki elektrikli konut tarafından sabit tutulur.
Evde kumda kahve hazırlamak için ise bir tencere veya tava yeterlidir. Akvaryum kumunu tencerenizin veya tavanızın üzerine yaydıktan sonra ısıtın. Cezvenizi ılık kumun ortasına yerleştirin. Sıcak kumla yavaş yavaş pişirildiği için kahvenizin tadı harika olacaktır. Bu şekilde Türk kahvesini çeşitli şekillerde pişirerek dilediğiniz lezzeti yakalayabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
Ramazan Bayramı tatilinde ailenizle güvenle tatil yapın.
Otel rezervasyonunda nelere dikkat edilmeli?
Güvenli bir seyahat için alınması gereken önlemler
Kafa dinlemek isteyenlere 5 tatil yeri önerisi.
Tesisimiz Alanya’nın Türkler beldesine bağlı olup Alanya merkeze 22 km, Antalya merkeze ise 115 km, Antalya havalimanına 105 km, Gazipaşa havalimanına 60 km. uzaklıktadır.